Киберсигурност обучение за деца?

18 авг, 2021

Киберсигурност звучи като сложна концепция и вероятно повечето родители не подозират, че децата им се нуждаят от обучения с подобна насоченост. Истината е, че зад това понятие стои простата и полезна идея да ползваме Интернет безопасно. А има ли какво да застрашава най-младите потребители в дигиталното пространство? За съжаление, да.

Когато става дума за образование за деца, възникава въпросът кога да се започне. В случай, че детето ви вече влиза в Интернет, за да гледа анимации или разглежда страници, независимо дали си служи с вашия лаптоп или с телефона ви, значи вече е време. Не забравяйте, тук не разделяме специалисти от обикновени хора – всички, които използват устройство с Интернет връзка попадат под един знаменател. Ето какво обясняват нашите експерти от CyberOne по темата:

Най-ефективният начин да обучите децата си е под формата на игра.

Доказано е, че най-добър резултат дават интерактивните методи на преподаване. Това ще рече, че учащите взимат дейно участие в процеса и времето, в което говорят докато тече урокът трябва да е повече от времето, в което учителят провежда своето изложение. На преден план се извеждат дискусиите, задаването на въпроси, упражненията и груповите задачи. По този начин учениците не само запаметяват на теория, а и практикуват научените умения.

Следователно, най-качественият подход към децата е играта. Ако сте се захванали с мисията да научите децата си как да се предпазват в Интернет, представете сърфирането в дигиталното пространство като игра, в която има определени нива и съответно препятствия, заплахи и условия, с които трябва да се съобразяваме. Ще помогне, ако обрисувате опасности, например вируси, вредни реклами и съмнителни линкове, като образи или същества, за да могат децата да си ги представят по-ясно.

Ако нямате време да преподавате киберсигурност на децата, възложете го на друг.

Не сте длъжни да обучавате децата си сами. Заради важността на въпроса със сигурността в Интернет, вече има множество програми, видеа и обучителни курсове специално приспособени за различни възрастови групи. Някои от тези обучения са присъствени, а други – изцяло виртуални. Можете да изберете най-удобния вариант за вас и вашите деца или да попитате учители и други специалисти за съвет.

След като децата ви си научат уроците, научете ги и вие!

Не на последно място, киберсигурността далеч не е проблем, който касае само вашите деца. Напротив, ако за най-малките е достатъчно да знаят А и Б, за вас е желателно да преминете през цялата азбука. И все пак, като за начало, уверете се, че спазвате поне същата дисциплина каквато изисквате от децата си – пазете паролата си в тайна, винаги бъдете наясно с кого разговаряте, не разкривайте личните си данни, не кликвайте върху мистериозни линкове.

Уверете се, че сте подсигурили безопасна среда за децата си. Какво имаме предвид? Препоръчително е да се възползвате от разнообразието от проложения и режими за родителски контрол. Като застраховател, Лев Инс също предлага решение, което представлява комбинация от покритие и система за превенция. Можете да разгледате повече подробности за продукта ни Безопасен Интернет тук.

И накрая, преди да завършим, един последен съвет: попитайте детето си как предпочита да разбере повече за сигурността в Интернет като му обясните различните формати. От момента, в който избере и се почувства комфортно, половината ви работа е вече свършена.