Мотото на международния Ден за безопасен интернет е „Превенция и обучение“

7 фев, 2022

Лицето на социалната кампания на Лев Инс , Явор Колев, гостува на предаването на БНТ „Денят започва с Георги Любенов“. По случай предстоящия международен Ден за безопасен интернет, Георги Любенов и най-известният специалист по киберсигурност в страната обсъдиха широко разпространените опасности в дигиталното пространството, привикването към популярните приложения, както и някои щекотливи социални проблеми.

На въпроса какво е мотото на Деня за безопасен интернет, който отбелязваме на 8 февруари, Явор Колев категорично отговори: „Превенция и обучение“. Именно защото навременната реакция и информираността са от решаващо значение за сигурността на потребителите, партньорите на Лев Инс в социалната кампания Пази детето в интернет, Cyber 360 и Cyber One, предоставят качествени обучения и технологии като решения: „Целта ни е да говорим на всяко дете във всяко училище“ поясни ИТ и киберсигурност директорът на застрахователната компания.

Според данни на Доклада на Интерпол за 2021г., през изминалата година се наблюдава значителен ръст на всички видове кибер престъпления на глобално ниво. Явор Колев подчерта, че борбата с тези специфични криминални деяния не е само отговорност на международната право охранителна общност, а и на всеки човек индивидуално. Освен това той напомни, че е важно да се повтарят добрите практики при настройването на пароли, онлайн пазаруването, и споделянето на снимки и видеа в чатове и социални мрежи. Във връзка с нашумелите случаи на агресия сред децата и разпространяване на материали с побои в медиите, Явор Колев посочи, че подрастващите се нуждаят от добър пример и изграждане на кибер хигиена.

Интервюто завърши с коментар на специалиста по теми като мерките за дигитална безопасност свързани с Олимпийските игри и хипотетичната възможност онлайн действията ни да бъдат проследявани.

Посетете сайта на кампанията на Лев Инс "Пази детето в интернет" и разберете повече.