Какво да направим при ПТП в България

Попълване на констативен протокол

Катастрофите по пътищата са често срещани и могат да се случат дори на най-опитните и внимателни водачи. Инцидентите стават за части от секундата и понякога не зависи от нас да бъдат избегнати или предотвратени. В тази връзка е важно да знаем, че реакцията ни след инцидент е от огромно значение. Има стъпки, които, ако бъдат следвани, можем по-лесно да преминем през неприятната ситуация. В следващите редове Ви даваме цялостно ръководство и стъпки за следване при участие в пътнотранспортно произшествие.

Първа реакция при инцидент

Запазването на самообладание в подобна ситуация може да се окаже сериозно предизвикателство. Въпреки това, опитайте да не позволявате на емоциите да диктуват вашите действия. Ако в инцидента има пострадали лица, незабавно се обадете за помощ на спешен телефон 112. Ако Вие сте клиент на ЗК “Лев Инс” АД и притежавате полица “Гражданска Отговорност” или “Авто Каско”, следващото Ви обаждане трябва да бъде към нашия денонощен спешен телефон 0800 10 200. Там ще получите незабавно съдействие от нашите колеги в Кол-център, а при нужда на място ще дойдат и колегите ни от Авто Асистънс. В зависимост от това какви автомобилни застраховки сте сключили, щетите по вашия автомобил и този на другите участници могат да бъдат отстранени за сметка на застрахователя, дори ако ПТП е настъпило по ваша вина.

Видове автомобилни застраховки

В общия случай, автомобилните застраховки се делят на два типа - такива, които покриват имуществени и неимуществени щети на трети лица/ потърпевши и такива, които покриват щетите по вашето имущество. Задължителната за автомобилистите застраховка “Гражданска отговорност на автомобилиста” покрива всички имуществени и неимуществени щети, които Вие може да причините при ПТП. Застраховка “Авто Каско” се грижи за щетите по вашия собствен автомобил. Пожелателната застраховка “Авто Каско” от Лев Инс носи със себе си и редица други преимущества на застрахования, като например безплатна пътна помощ до 150км., посещение от мобилна група при необходимост, мобилно приложение за бързо завеждане на щети и други, които можете да намерите на страницата на застраховката тук.

Кога е необходимо посещение от КАТ при ПТП?

В случай на ПТП, КАТ задължително посещава местопроизшествието, ако:

 • При произшествието има ранени хора;
 • При повече от двама участници в катастрофата - верижна катастрофа;
 • При самокатастрофа - удар в дърво, ограда, осветителен стълб, спряла кола и др.;
 • При несъгласие между участниците, относно поемането на отговорност за причиняването на ПТП;
 • Произшествието затруднява движението и причинява задръстване;
 • При съмнение, че другият участник е под въздействието на алкохол или наркотични вещества или не притежава необходимите права за управление;
 • В произшествието участва МПС, което превозва опасен товар или товар, който се е разпилял на пътя и в резултат на това създава опасност за движението;
 • В произшествието участва МПС с чуждестранна регистрация.

Деклариране на ПТП само с двустранен констативен протокол

ПТП, при което няма пострадали лица, участвали са само два автомобила и между водачите има съгласие за вината, ПТП-то може да бъде декларирано с двустранен констативен протокол /ДКП/. ДКП представлява индигиран документ в два екземпляра – по един за всеки от водачите. Подобен документ получавате от застрахователя при сключване на полица “Гражданска отговорност” или “Авто Каско”.

Попълване на ПТП протокол

Изключително важно е протоколът да бъде попълнен правилно, за да бъде признат от застрахователя. Ето някои насоки за правилното му попълване:

 • Важно! Ако нямате опит и преди не сте попълвали двустранен констативен протокол, потърсете помощ от мобилна група с обаждане на 0800 10 200, за да си спестите главоболия причинени от грешно попълнен такъв. Последствията могат да бъдат изключително сериозни, като отказ на застрахователя да изплати обезщетенията, например.
 • Протоколът се попълва непосредствено след появата на инцидента и на мястото на произшествието;
 • Трябва задължително да попълните всички реквизити в протокола;
 • Протоколът се попълва четливо, без пропуски, грешки, задрасквания, корекции. Това го прави невалиден. Ако сте допуснали каквато и да е грешка, попълнете нов;
 • Съдържащите се в протокола данни се взимат от полиците по гражданска отговорност на двамата участници и свидетелствата за правоуправление (шофьорската книжка). Двамата участници са длъжни да ги предоставят.
 • Всеки екземпляр от протокола се подписва и от двамата участници.
 • Всеки участник трябва да има екземпляр от протокола.
 • В лявата колона, на участник “А” попълва виновният водач, докато в колона “Б” попълва пострадалият.
 • Ако не изпълните тези свои задължения, застрахователят по застраховка „Гражданска отговорност”, може да откаже изплащане на застрахователно обезщетение.
Двустранен констативен протокол на ЗК "Лев Инс" АД

Кога и как да уведомите застрахователя?

При застраховка “Гражданска отговорност” е добре виновният водач да уведоми застрахователната си компания за инцидента в 7-дневен срок. Пострадалият шофьор има право да предяви претенция за обезщетение при застрахователя на виновния водач. В общия случай е добре застрахователят да бъде уведомен до 7 дни след инцидента.

Щети по застраховка Каско се предявяват в 5 дневен срок от настъпване на събитието или от неговото установяване. При “Кражба” и “Грабеж” срокът е до 24 часа, докато при “Пожар” - 72 часа. Клиентите на Лев Инс имат на разположение мобилно приложение за завеждане на щети, с което получават “бърза писта” за обработка на претенции. Достъп до приложението може да се получи чрез обаждане на безплатен денонощен телефон 0800 15 333.

Обезщетенията се изплащат в 15-дневен срок, след като застрахованият или увредените трети лица са представили всички изискани документи, свързани с установяването на събитието и размера на вредите, но не по-късно от 3 месеца от датата, на която претенцията по застраховката е била заведена.

Инфо-карта със съвети при ПТП в чужбина

При инцидент в чужбина е изключително важно незабавно да уведомите застрахователя. Съществуват добри практики и набор от действия, които да ви гарантират, че ще преминете безпроблемно през ситуацията и няма да бъдете подведен да разпишете документи, които не разбирате. В статията от линка сме описали подробно какво трябва да предприеме водач при ПТП в чужбина.

Спазването на инструкциите ще доведе до безпроблемно преминаване през инцидента, както и до намаляване на цената на вашата застраховка, съобразно законовите разпоредби.

phone assistance