"Лев Инс" стъпва и на румънския пазар | Лев Инс
Подкрепата на „Лев Инс“ ражда шампиони
06.06.2018
„Лев Инс“ започва изпълнението на проект по схема BG05M9OP001-1.022 „Специфични обучения“
28.06.2018

„Лев Инс“ стъпва и на румънския пазар

“Лев Инс“ поема грижата за сигурността на шофьорите и в съседна Румъния. Новината бе съобщена ексклузивно от медиите в северната ни съседка. Според тях, най-голямото застрахователно дружество в България, стъпва на румънския пазар в партньорство с местната фирма Сучава Рекрекс.
„Основният таргет на застрахователното дружество, чиито годишни продажби в България надвишават 100 милиона евро, като изпреварва включително мултинационалните дружества, ще бъдат като за начало „цивилните“ водачи“, се казва още в статията.

Вижте пълният и преведен текст публикацията:

ЕКСКЛУЗИВНО Най-голямото застрахователно дружество в България идва в Румъния. Иска да продава ГО и вече е наела служители румънци.

Лев Инс, най-голямото българско застрахователно дружество по брутни записани премии, ще стъпи на пазара в Румъния в партньорство с фирмата от Сучава Рекрекс [Recrex]. Основният таргет на застрахователното дружество, чиито годишни продажби в България надвишават 100 милиона евро, като изпреварва включително мултинационалните дружества, ще бъдат като за начало „цивилните“ водачи извън Букурещ, а транспортните компании все още не са таргетирани.

Лев Инс вече е изпратило молба за одобрение за стъпване на румънския пазар до Бюрото на Автомобилните Застрахователи в Румъния (BAAR), посочват източниците на Капитал [Capital].
В България Лев Инс е специализирано в застраховки ГО. На румънския пазар се усеща остър дефицит от играчи на този сегмент, предвид факта, че City Insurance и Euroins покриват около 60% от целия пазар. Положението на City Insurance, според източниците на Капитал, не е вече така розово предвид, тъй като се разрасна много над очакванията.
Закъсненията на плащанията, особено тези по чуждестранна линия, а именно плащанията от името на румънци, които са нанесли щети извън страната, стават все по-големи.

От друга страна, както посочи Капитал, друго чуждестранно дружество е почти готово да навлезе на местния пазар също въз основа на европейското право на свободна практика, като Лев Инс. Става въпрос за компания, която има зад гърба си американския застраховател Arch, фирма с капитализация от 13 милиарда долара.
С частта по щетите за Лев Инс ще се занимава в Румъния фирмата от Сучава Рекрекс, позната най-вече като основен партньор на българските фирми, които застраховат колите, регистрирани от румънци на юг от Дунава.
Частта по продажбите, казват източниците на Капитал, ще се извършва онлайн и чрез някой от местните брокери, който иска да сключи партньорство в този смисъл.

Намерението на българите е да навлязат на местния пазар чрез формулата MGO, при която застрахователят само издава полиците, а останалите функции се изпълняват от представител на местно ниво. Румънското законодателство, обаче, не позволява засега подобни структури.
От друга страна, според нашите източници, Лев Инс кооптира важни имена от местния застрахователен пазар, имена, които скоро ще бъдат оповестени. Става дума включително за бивши членове на бордове на сериозни застрахователни дружества.
Акционери на Лев Инс са български граждани.
В Румъния развива дейност също така и дружеството Euroins, притежавано от Eurohold от България. Там Eurohold заема пето място в класацията на застрахователните дружества, а в Румъния са вторият по-големина играч на сегмента на ГО и третият на ниво общи застраховки.
На местния пазар се опита да стъпи и ДаллБогг, също от България, но на тях им беше отказано от всички потенциални партньори, след като не спазиха договорните си обещания, които бяха направили първоначално.
ДаллБогг са десети на застрахователния пазар в България.

Виж още

Comments are closed.