Александър Господинов коментира в Неделята на Нова как киберзастраховките помагат при зачестилите хакерски атаки

29 мар, 2021

На 28 март 2021г. в „Неделята на Нова“ ръководителят на проекта Кибер застраховане на Лев Инс – Александър Господинов, коментира актуалните проблеми с киберсигурността и как Киберзастраховките могат да помогнат на засегнатите.

Пандемията COVID-19 се оказа възможност за трупане на активи от кибер престъпниците. По данни от последния доклад на IBM през 2020 година има 49% ръст на зловредния софтуер с отворен код.

Жертва на такива престъпления са деца, физически и юридически лица. Материалните загуби са за милиони, отчитат анализаторите.

Как да се предпазим от хакерите и какво представлява застраховката срещу кибератаки?

„За 2020г. тенденцията показва нарастване на фишинг атаките с повече от 700% спрямо 2019г. Друга интересна статистика е, че средната финансова загуба за компании при пробив в мрежовата или информационната й сигурност възлиза на около средно 3 мил. долъра.“ коментира Александър Господинов.

Господинов обясни, че водещата роля на застрахователя при партньорството с всеки един клиент е превенцията, защото застраховката е само една част от комплексното решение, което дружеството предлага. Сама по себе си застраховката ще обезщети, но няма да доведе до трайно възстановяване на компанията, за разлика от превенцията. И добави, че около 70% от компаниите, които са жертви на успешна кибератака, излизат от бизнеса заради загуба на репутация.

Целия материал можете да видите във видеото