Александър Господинов коментира за Новините на БНТ1 опита за киберизмама на стойност  9 милиона лева

26 апр, 2021

Ръководителят на проекта Киберзастраховане в Лев Инс – Александър Господинов коментира за новините на Българската национална телевизия безпрецедентния опит за измама, при който близо 9 милиона лева бяха преведени на фирма фантом в София от сметката на известен норвежки бизнесмен.

Александър Господинов заяви, че измама за почти 9 милиона лева е прецедент за България, но в световен мащаб подобни схеми не са изключение.

"Нашите партньори в Израел и САЩ са обработвали такива инциденти, и в чужбина, да кажем, се случва малко по-често, отколкото в България", каза той.

Според Господинов възможните сценарии за подобна атака са два. Първият - социално инженерство чрез телефонно банкиране за придобиване на достъп до информация. Вторият вариант - хората, които са осъществили фалшивия превод, да са имали достъп до компютърните системи на норвежкия бизнесмен. Фирмата получател, регистрирана в София с 10 лв. уставен капитал на името на чужденка, вероятно е на финансово муле, част от схемата.

"В по-голямата част от случаите се правят точно такива компании на мулета или социално слаби хора, които си регистрират банкови сметки. В България това е масова практика, както с ало измамниците преди. Съответно превеждат се парите по конкретната сметка на мулето или фиктивната фирма и те остават там", обясни Господинов.

До мозъците на престъпната схема е почти невъзможно да се стигне.

"Обикновено те използват два-три вида софтуер за смяна на IP-то. Доста трудно се проследяват в по-голямата част от случаите обикновено не истинското IP показва такива подобни ферми в Иран, Египет, Сингапур. Ако не става въпрос за парични преводи, а криптовалути, е почти невъзможно парите да се върнат обратно", каза още Господинов.

Подобни примери показват, че хакерите биха се възползвали от всяка еднa проявена небрежност към електронната сигурност.

Вижте целия материал тук.