Александър Господинов с коментар за кражбата на самоличност в интернет по Нова Телевизия

31 май, 2021

Тази неделя Александър Господинов, ръководител на проекта Киберзастраховане в „Лев Инс, гостува в студиото на „Събуди се“ по Нова телевизия с коментар по темата „Кой може да открадне самоличността ни в интернет?“

Кражбата на самоличност не е прецедент - всеки месец в отдела по киберпрестъпност в ГДБОП получават десетки подобни сигнали.

„Това в момента е масова практика в интернет пространството. Много хора крадат снимки и ги използват за публикуване в сайтове, за да могат да измамят хората с цел финансова изгода. Показват, че всеки млад човек, който е бил обикновен, има възможност да стане финансово стабилен”, обясни Александър Господинов - ръководител кибер застраховане.

По думите му това често се случва с хора, които са известни в публичното пространство в България. Пример е Гергана Паунова, която има хиляди последователи в социалните мрежи и чийто снимки се оказаха във фалшива платформа за криптовалути.

За да се предпазят от подобни измами Господинов съветва хората да бъдат по-обрани в социалните мрежи: „Тези с профили - да използват търсачки, за да проследят дали снимките им са в интернет пространство и дали се използват с цел измама”, добави той.

Още по темата гледайте във видеото.