Александър Господинов в “Светът е бизнес” по Bloomberg TV

28 май, 2021

България е един от най-развитите пазари по киберзастраховане в Източна Европа, заяви ръководителят на проекта Кибер застраховане в Лев Инс - Алксандър Господинов, пред Ивайло Лаков в предаването "Светът е бизнес" по телевизия Блумбърг

Пандемията ускори процеса на дигитализация, което заедно с масовото разпространение на home office доведе до рязка ескалация на киберинцидентите, жертви са както обикновени хора, така и големи корпорации и институции. Това каза Александър Господинов, ръководител на проекта киберзастраховане в Лев Инс, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков. Относно справянето с проблема, гостът съобщи, че е важно хората да имат киберзастраховка или услуги за киберсигурност. Комбинирайки ги, всеки един потребител може да се чувства по-защитен. „Киберзастраховането компенсира комбиниране на фишийнг атаки и домашно имущество. Бизнесът, от своя страна, е много по-уязвим на кибератаки, киберзастраховането защитава дигитални активи, рискове, които касаят персонална репутация и прекъсване на дейността поради киберинцидент или кибератака“, посочи гостът.

„България е един от най-развитите пазари по киберзастраховане в Източна Европа“, отбеляза още Господинов. „Повечето кибератаки срещу бизнесите в България са свързани с масирани фишинг атаки и сдобиване с векторна информация на компанията“, съобщи експертът. Гостът сподели, че повечето атаки от киберпрестъпниците са насочени към по-малките и средните бизнеси в България, тъй като в по-големите компании е нужно по-дълго време за обработка на нужна информация за тяхната атака. „Колкото и да е защитен един продукт, никога той не може да бъде защитен на 100%“, съобщи експертът. „Комбинирайки IT услуги със застрахователен продукт клиента е защитен, тъй като застрахователят ще му изплати обезщетение. По този начин рискът от кибератака се регулира до минимум“, каза експертът по киберзастраховане, Александър Господинов.

Целият разговор вижте тук