Бяла Слатина и Хасково посрещнаха кампанията „Пази детето в интернет” в пълни зали с ученици

30 ное, 2023

Ученици от Професионална агротехническа гимназия „Н. Й. Вапцаров“, гр. Бяла Слатина изпълниха до краен предел спортната зала на града при гостуването на екипа на социалната кампания "Пази детето в интернет", инициатива на застрахователна компания Лев Инс.

Основните двигатели на кампанията Явор Колев - директор „Информационни технологии и киберсигурност” и Зоя Бикова - координатор на кампанията, заедно с криминалния психолог Тодор Тодоров, запознаха присъстващите ученици и преподаватели с опасностите в дигиталното пространство. 

На срещата присъстваха и представители на педагогическия персонал на НУ "Цани Гинчев", детска педагогическа стая към Районното полицейско управление - Бяла Слатина и Община Бяла Слатина.

Следващата спирка на социалната кампания „Пази детето в интернет“ бе град Хасково, където по покана на Превантивно-информационния център по наркотични вещества към община Хасково, екипът на компанията се срещна с ученици от 5, 6 и 7 клас от хасковските училища. Целта на срещата е превенция, за да се предпазят от опасностите преди да са се случили. Учениците и техните преподаватели получиха полезна информация по теми свързани с киберсигурност, дигиталната грамотност и безопасното поведение в интернет.

„Няма дете, което да не е потенциална жертва на киберпрестъпност, защото всеки има компютър или мобилно устройство, като прекарва с часове в социалните мрежи и различни игрови платформи“, това заяви Явор Колев пред препълнената зала на хасковския Младежки център. Явор Колев отчете, че контролът трябва да идва от страна на родителите, но не като натиск, а такъв, който трябва да преминава през спечеленото доверие и споделянето. Според киберексперта това е най-сигурният начин да предпазим децата си от възможността да станат жертви на насилие или манипулация в интернет пространството.

Кампания "Пази детето в интернет", град Бяла Слатина
Кампания "Пази детето в интернет", град Бяла Слатина
"Пази детето в интернет"