Експертът по киберсигурност, penetration tester и преподавател в Cyber360 Academy Симеон Нгуен пред trud.bg: „Има дефицит на специалисти в областта на киберсигурността”

22 авг, 2023

В интервю за trud.bg penetration tester-ът и преподавател в Cyber360 Academy Симеон Нгуен алармира, че дефицитът на специалисти по киберсигурност допълнително ще се задълбочава с оглед нарастващите заплахи и настъпващи регулации към институциите и бизнеса.

„През октомври 2024 г. предстои влизането в сила на европейската директива NIS II, която ще задължи всички обществени сектори да гарантират сигурността на критичните си информационни масиви. За да гарантира ефективното правоприлагане, с нея се създава и съгласувана рамка за санкции в целия ЕС. А те ще бъдат в размери, които могат да нанесат сериозни финансови щети на всеки бизнес и дори да докарат някои компании до фалит”, коментира експертът.

В същото време, преподавателят по етично хакерство в магистърската програма на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” подчерта, че заплащането в сферата е доста добро както на българския пазар на труда, така и в глобален мащаб. Според Симеон Нгуен с оглед на нарастващи нива на дигитализация и киберпрестъпления е напълно нормално бизнесът да инвестира в качествени специалисти, които да противодействат, вместо да понася огромни финансови и репутационни загуби.

Симеон Нгуен представи пред читателите на trud.bg възможностите на Cyber360 Academy, в която също преподава. „От една страна помагаме на служителите на различни компании да разберат какви са рисковете и потенциалните последствия от кибер заплахите и как да ги предотвратят, а от друга - учим хора, желаещи да започнат работа в сферата на киберсигурността. Академията показва на обучаемите как изглеждат реалните хакерски атаки, как да ги разпознават и да се предпазват от тях, което им помага да приложат своите знания както в работната среда, така и в личния си живот”, обясни той.

Експертът подчерта, че има липса на разбиране за изключително важна роля за функционирането на компаниите, но открива позитивна тенденция сред нагласите на обществото да инвестира в образование. Симеон цитира резултатите от изследване на социологическа агенция „Тренд”, според които  време и усилия за подобряване на своята осведоменост и образованост по темата киберсигурност биха инвестирали хора на възраст 18 - 39 г., висшистите, наетите специалисти и хората от бизнеса, свободните професии и мениджърите, както и хората с месечни доходи от 1000 до над 2000 лв. Заинтересованост към допълнителна квалификация по въпросите на киберсигурността заявяват 62% от анкетираните лица в столицата и 60% в областните градове.

Как се става специалист по киберсигурност, как изглежда един негов работен ден и колко разнообразни роли може да изпълнява? Какво всъщност стои зад термина „етичен хакер“ и какви са ежедневните професионални предизвикателства пред него, четете ТУК.