Изп. директор на ЗК "Лев Инс" АД, Павел Димитров: Има интерес към нови застраховки, свързани с дигиталната сигурност и телемедицината

27 апр, 2021

Изпълнителният директор на ЗК ”Лев Инс” Павел Димитров гостува в предаването „Преди всички” по Българското Национално Радио, където коментира отражението на Ковид кризата върху застрахователния сектор.

Павел Димитров заяви, че сектора е останал незасегнат и застрахователите са отчели успешна година.

„Застраховането като бранш има огромна социална значимост, което доведе до незатварянето на офисите на застрахователните компании през целия период на пандемията, като действително се отчита ръст в сектора, като към края на годината има леко снижение – тя е 165 млн. лв. в сравнение с очакванията ни“.

Димитров добави, че въпреки пандемията, застрахователния сектор отчита лек ръст на печалбите. Според него, това се дължи на повишен интерес към нови застраховки, свързани с дигиталната сигурност и телемедицината.

„Има интерес към нов вид застраховки през тези периоди на затваряне, много хора се възползваха от конкретни застрахователни продукти, създадени именно в условията на пандемия. Те са свързани с тяхната лична сигурност и с дигиталната им сигурност. Заплащахме обезщетения по застраховки за Covid-19, но не можем да кажем, че има увеличаване на изплатените обезщетения, просто има преструктуриране”, заяви още Димитров и допълни. "Тази година на нашите клиенти предложихме и продукта "Телемедицина", чрез тази услуга им помагаме във времето на пандемия, особено когато има нужда само от консултация, тази възможност набира много голяма сила". Според изп.директора на ЗК „Лев Инс” има спад в постъпленията от задължителната полица „Гражданска отговорност“, но това се дължи на ограниченията за пътуване. Положителната тенденция е, че вече има и онлайн застраховане, дистанционно, чрез електронен подпис.

Цялото интервю чуйте тук.