Кирил Григоров, управител на Cyber One пред actualno.com: „Трябва да бъдем критични към всяка парола, e-mail и подозрителен линк”

9 авг, 2023

В интервю за actualno.com управителят на Cyber One и член на управителния съвет на Българската асоциация по киберсигурност Кирил Григоров алармира за комплексните инициативи, които българското общество трябва да предприеме, за да повиши осведомеността и нивото си на сигурност по отношение на кибер атаките. Той подчерта, че институциите, бизнесът и всеки гражданин носят отговорност за предотвратяване на кибер престъпленията, а решението е 360-градусово – обучение, техническа защита и кибер застраховка.

Кирил Григоров коментира данните от изследването на социологическа агенция „Тренд”, които показват, че българите не си дават сметка, че са изключително уязвими и трябва да положат усилия в посока образование и техническа защита на дома и работното си място. „Като преподавател и ръководител на компания за кибер решения, е моя мисия да разпространявам разбирането, че въпросът не е дали ще бъдеш „хакнат”, а кога”, допълни той.

Киберекспертът подчерта, че основен фактор за пробив в бизнес информационните масиви е човешката грешка. Затова призова да се подобрят обучението и образоваността на хората чрез създаване на програми в средното образование, допълнително разширяване на съществуващите във вишето образование, регулярни обучения на служителите в институциите и частните компании, проактивност от страна на родителите.

„Обученията на персонала са от жизненоважно значение и първа стъпка към киберсигурността. Те са и основен компонент от цялостното решение, което предлагаме в партньорство със Cyber 360 Academy, с експертите в SOC (Security Operation Center) на CyberOne и застрахователна компания Лев Инс. По този начин ние обхващаме целия спектър от потенциални „пробойни” – хората, техниката, софтуера, и в краен случай – намаляване на загубите чрез кибер застраховка”, поясни той. 

Кирил Григоров даде на читателите на actualno.com и детайли за възможностите на кибер застраховките, които предоставят финансова защита и подкрепа при случаи на киберна криза. „Те могат да покрият разходите за възстановяване на данните и системите, обезщетение за загуби от приходи и репутационни загуби, както и юридически разноски. В портфолиото на Лев Инс има решения както за физическите лица, които да защитят хардуера и софтуера на семейството, така и гъвкави индивидуални решения за бизнеса и институциите. Добавената стойност на тези продукти се състои в това, че всъщност не са стандартни застрахователни полици, а комбинират мерки за превенция на атаките и денонощна експертна подкрепа от специалистите на Cyber One. Такива застраховки предоставят допълнителна сигурност и са важен елемент от общата стратегия за защита срещу кибератаки”.

И допълни: „Успоредно с това 360-градусово решение, използваме всички канали на нашите институционални партньори в лицето училищата, университетите, общините, неправителствения сектор, за да повишаваме информираността и да предпазваме хората от атаки. Един отличен пример в тази посока е социалната кампания на Лев Инс „Пази детето в интернет”. Колегата Явор Колев, който е безспорен авторитет в областта на киберсигурността, вече втора година провежда открити уроци в училища в цялата страна.  Друг наш партньор – Европейски цифров иновационен хъб „Тракия“, предлага спектър от кибер услуги на малките и средните компании в страната, ко-финансирани по Плана за устойчивост и развитие на Европейския съюз”.

Какви са основните заплахи в интернет, колко големи загуби може да понесе една компания, ако стане жертва на кибератака и какви са последните тенденции в киберсигурността, можете да прочетете ТУК.