Министерството на образованието и науката и Лев Инс с обща цел

19 яну, 2022

Експертът по киберсигурност Явор Колев, който е директор „ИТ и Киберсигурност” в Лев Инс, беше гост в предаването "Социална мрежа" по NOVA News. Заедно с експерта от Министерството на образованието и науката Татяна Предова, разясниха на зрителите целта на Социалната кампания „Пази детето в интернет” и начините за предпазване от различните опасности, които крие виртуалното пространство за най-малките.

Предова подчерта, че МОН подкрепя кампанията, защото проблемите на децата в интернет стават все по-големи и трябва да им се обърне сериозно внимание. Тя допълни, че кампанията е насочена както към родителите, така и към децата и уточни, че медийната грамотност на децата е ключова за предпазване на децата от онлайн опасностите. "Необходимо е родителите да наблюдават децата си и да се интересуват от профилите им в социалните мрежи. Дали използват фалшиви данни в тях, защото така са по-уязвими", смята Предова.

От своя страна Явор Колев заяви, че на специално създадената за кампанията платформа има много полезна информация и всеки трябва да я посети за да разбере какви са големите опасности за децата и как може да се предпазят. Освен това, информацията постоянно се допълва и за това е необходимо постоянно да се следи за да се запознаят всички с последните тенденции в кибертормоза и начините за противодействие. Съвсем скоро на сайта www.detetovinternet.bg ще бъде качен и календар на събитията на кампанията.

Целия разговор гледайте във видеото.