Мисия: Дигитализация. Какви рискове крие дигиталният свят?

3 юни, 2020

В интервю за списание Vagabond Павел Димитров говори за епидемията от COVID-19, която принуди много бизнеси да ускорят процеса на дигитализация. Как прехвърлянето на повечето традиционни услуги в Интернет пространството се отразява на застрахователния сектор и какви рискове крие то?

Как се отрази процесът на дигитализацията на застрахователния сектор?

Дигитализацията предоставя много нови възможности, но и поставя сериозни предизвикателства пред целия застрахователен сектор. Бързината, с която се развиват технологиите, е поразителна и задава един много важен въпрос пред мениджмънта на компаниите – „Как бързо да се адаптираме и да отговорим на очакванията на клиентите за по-достъпни и по-качествени услуги, в днешната динамична среда?“  Истината е, че дигиталните технологии засягат почти всеки аспект от нашия сектор. Благодарение на успешните ни партньорства с високотехнологични израелски компании, имаме възможността да бъдем дигитален лидер в очите на клиентите ни не само на българския, а и на европейския пазар. Още от началото на епидемията от COVID-19, ЗК „Лев Инс“ АД трансформира някои от предлаганите изцяло аналогови услуги,  директно в ръцете на клиентите – през мобилния им телефон. Вече може да заведете щета он-лайн, заснемайки колата си сами. Може да заявите полица, която ще получите сканирана по мейл, в удобно за вас време. Това са само част от стъпките, в посока на желанието ни да бъдем по-гъвкави, отговаряйки на нуждите на клиентите – на всяко място и по всяко време. За да продължи този процес на модернизация на застраховането, обаче, е необходима сериозна промяна в регулацията. На пазара от години се коментира издаването на полици on-line и премахване на хилядите хартиени документи и стикери, но до този момент няма съществен напредък в тази посока. Съседни на нас страни като Румъния вече ни изпреварват по отношение дигитализацията на застраховането.

Когато говорим за модернизиране, какви рискове крие бързата дигитализация за бизнесите?

Когато един бизнес е бил „дигитален динозавър“ и му се наложи ускорено да навлезе в Интернет пространството, най-често последната му грижа е сигурността. Както се грижим за физическата сигурност на бизнеса си, чрез алармени системи и имуществени застраховки, така е крайно време да осъзнаем, че неговата киберсигурност е от също толкова голямо значение. Не е наша констатация, че интернет не е безопасен. Лев Инс  предлага на клиентите си не просто застраховане, а експертно управление на рисковете, за да сведем до минимум условията за щета. Поради тази причина, в нашето портфолио има цялостни проактивни решения за сигурност, които предлагаме на клиентите, а не само кибер застраховки. Изградихме собствен Оперативен център за сигурност, който извършва денонощен мониторинг и реагира мигновено при всеки опит за кибер атака, насочена към застрахованите при нас компании.

Какво включва проактивната стратегия за киберсигурност, която предлагате?

На първо място е анализът на киберсигурността на клиента. Извършваме така наречените „пенетрейшън тестове“, които симулират реална хакерска атака, но се извършват от сертифицирани експерти. По този начин, откриваме пропуските в информационните системи, преди от тях да са се възползвали злонамерени хакери. Тестът завършва с доклад, в който нашите експерти подробно описват откритите уязвимости и дават препоръки за тяхното отстраняване. На база доклада от теста и нуждите на конкретната компания, изготвяме персонално предложение за Кибер застрахователна полица, с индивидуални покрити рискове и размер на застрахователната премия. За да можем да предоставим проактивна сигурност, внедряваме иновативни системи и технологии, с които да осигурим необходимата кибер защита. Така клиентът разполага със собствен кибер отдел, който се грижи за неговата сигурност 24/7/365.

източник сп. Vagabond