Партньорите на Лев Инс от Кибер Уан закриха първия по рода си Международен форум „Културата и бизнесът – заедно в дигиталния свят”

31 авг, 2021

На събитие посветено на темата за дигитализацията на културното наследство, партньорите на Лев Инс от Кибер Уан дискутираха предизвикателствата, които стоят пред държаваната администрация и бизнеса в ерата на новите технологии. Форумът организиран от вестник „Стандарт” и M3 Communication Group привлече дипломати, министри, университетски преподаватели, журналисти, както и представители на неправителствени организации и бизнеса в столичния хотел Маринела вчера.

Управителят на Кибер Уан Кирил Григоров беше придружен от Светлин Илиев, председател на Асоциацията по киберсигурност. Двамата се фокусираха върху трудностите, които проектите за дигитализация в сферата на туризма и културата трябва да преодолеят и какви са кибер решенията, от които те могат да се възползват. Макар и последна в програмата, презентацията им предизвика силен интерес в аудиторията, отбелязвайки ефектен завършек на събитието.

Международният форум „Културата и бизнесът – заедно в дигиталния свят” се провежда за първи път в България по инициатива на главния редактор на „Стандарт” и президент на родолюбивата инициатива „Чудесата на България” Славка Бозукова. Срещата е част от единствената кампания в България, която работи за опазването, съхранението и популяризирането на българското културно-историческо наследство в подкрепа на туристическия бизнес в страната. Лев Инс бяха специално поканени като партньори и с радост спонсорираха смислената кауза на кампанията.

Въпреки епидемичната обстановка, гости от цяла Европа се включиха в събитието, което продължи цял ден. Откриването беше модерирано от Максим Бехар, главен изпънителен директор на M3 Communications Group и директор по международното развитие на Световната PR Асоциация ICCO. Лично еврокомисарът по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел поздрави присъстващите и разясни подробности около европейски програми за дигитализация на културното наследство: „Четири от пет музея в Европа са преминали към онлайн формат, но три от четири от тези музеи се сблъскват с предизвикателства.” обясни Габриел.

Други важни теми, които се обсъдиха на мащабното събитие бяха новият Европейски Баухаус представен от Европа Ностра; дигитализацията в науката, архитектурата и образованието, както и предимствата, които виртуалният свят предоставя на туризма.

Освен интересните панели, на форума бяха наградени млади таланти от различни сфери, а също и общини за своя принос за дигитализацията. Йорданка Фандъкова пристигна, за да получи отличието отредено на Столична община. Сред високопоставените гости бяха и Министър Стела Балтова и Н. Пр. Закия Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко у нас.

По време на дебата насочен към бизнеса и дигиталните проекти за културен туризъм, Светлин Илиев уточни, че макар и от решаващо значение, киберсигурността не е работа на общините и туристическите организации. В допълнение, Кирил Григоров посочи възможностите за защита на тези най-застрашени сектори - консултация с експерт, технически решения, застраховка и обучение.

На финала Мартин Захариев от Националния борд по туризъм заключи оптимистично: „България има потенциала да бъде иноватвният дигитален хъб на Югоизточна Европа и това трябва да се превърне национална стратегия.”

Организаторите на форума са единодушни, че събитието беше само началото на дискусията за трансформацията на туризма и културното наследство. От Лев Инс изцяло подкрепяме начинанието и очакваме с нетърпение следващи ползотворни мероприятия насочени към дигитализацията.