Повече от 500 юристи от Адвокатската колегия на Рим взеха участие в третия уебинар  по киберсигурност

28 яну, 2021

Застрашителните данни за бум на кибер атаките към фирми и професионалисти в Италия през 2020г. бяха оповестени по време на уебинара "L'hacker nel faldone" (Хакерът в папката), организирана от Адвокатската колегия в Рим и Лев Инс с участието на Орен Елимелех, консултант по киберсигурност на израелското правителство и експерт на застрахователя.

Това бе третият онлайн семинар и в него взеха участие повече от 500 адвокати.

През 2020г. в Италия са регистрирани 2332 атаки в сравнение с 1802 през 2019, обяснява Орен Елимелех, консултант по киберсигурност на израелското правителство и експерт на застрахователна компания Лев Инс. Октомври и декември са били най-рискови за информационната сигурност, като само през последния месец на изминалата година са били регистрирани 227 критични събития, а през същия период на 2019г. и 2018г. съответно  -  157 и 106. Колкото до природата на атаките – в 40% от случаите е ставало дума за malware, а в цели 9% жертвите са били набелязани, защото са сметнати за особено уязвими. „Данните са притеснителен сигнал, защото потвърждават, че хакерите се целят специално в Италия“  - обяснява основателят на Cyberteam 360 Елимелех. Колкото до съдебните процеси, искането на пари определено е основната цел, докато политическият активизъм – т.нар. hacktivism – представлява един минимален процент на събитията. Проведеното от Cyberteam 360 проучване сред хиляда професионалисти в областта на информационната сигурност, показва, че 90% от фирмите са претърпели атака. Сред предпочитаните техники от киберпрестъпниците са т.нар. “island-hopping“, която се състои в прицелването в по-малка и уязвима цел, за да се инфилтрират в сървърите на истинската цел: например мрежата на един доставчик, за да достъпи мрежата на нарочената за атаката фирма. Друга тема, която беше повдигната отново, заради хоумофисите по време на пандемията: намаляващата защита на фирмените мрежи  поради по-слабата защита на компютрите, които се използват за работа от вкъщи.

Председателят на адвокатската колегия в Рим Антонино Галети коментира и друга тема, която е изключително деликатна за адвокатите – защитата на адвокатските кантори се преплита с тази за защитата на поверителността и чувствителността на данните на клиентите им. От където идва необходимостта от наличие на ефикасни инструменти за автентикация на потребителите, които достъпват дистанционно мрежата. Галети отбелязва важността на инвестициите за повишаване сигурността на компютрите и облачните сървъри, както и в професионални застраховки, които да покриват всеки риск.

Целия уебинар можете да гледате тук: https://youtu.be/japGYf8qefA