Сексторшън /ВИДЕО/

1 фев, 2022

Появата на интернет и социалните мрежи направиха възможно общуването и свързването на хора от целия свят в реално време. Дигитализацията е естествен процес, който освен неограничени възможности и позитиви, крие и редица рискове, като киберизнудване, изтичане на данни, повреждане на компютърните системи и много други.

Обект на киберпрестъпление могат да бъдат не само големи корпорации, банки и публични институции. В действителност всеки един от нас, дори нашите деца могат да станат жертва на дигитално посегателство. Една от най-разпространените форми на киберзлодеяние е т. нар. „сексторшън”, което може да се прояви под различни форми, но в основата стои изнудване или заплаха за разпространение на лични чатове, интимни снимки и/или видео. Онлайн изнудването, за съжаление не е нищо ново и се разраства, след като все повече хора работят от вкъщи и прекарват повече време на компютри, таблети и смартфони. За разлика от схемите с бързи удари, които заплашват да разкрият лични данни на възрастни потребители, естеството на сексуалната експлоатация на деца е особено жестока, тъй като е насочена към непълнолетни жертви със заплахи, които могат да продължат месеци или години.

Престъпниците се сприятеляват с жертвите онлайн, като използват фалшива самоличност. Веднъж осигурили си достъп до контактите на потърпевшия, те продължават комуникацията с една единствена цел – да спечелят доверие, за да получат компрометиращи кадри. Получавайки материалите, киберизнудвачите започват да манипулират и заплашват жертвата, че ще споделят интимното съдържание с близките и приятелите ѝ . Извършителите използват страха, за да извлекат финансови облаги, допълнително сексуално съдържание или дори сексуални услуги.

Кампанията „Пази детето в интернет” има за цел да информира родители и подрастващи за киберпрестъплението,така че те да знаят как да избягват рискови ситуации онлайн и как да реагират в случай, че станат обект на изнудване. Посетете сайта на кампанията www.detetovinternet.bg и научете повече.

Разберете повече, като изгледате нашето видео на тема сексторшън, създадено съвместно с ГДБОП и Pantallas Amigas.