Шарена детска площадка по пътна безопасност украси Южния парк

22 май, 2019

Идеята за спечелване на детското внимание чрез комбинация от игри и пътни правила е на ЗК „Лев Инс“, като част от кампанията „SOS – Спри! Спаси дете!“

Едно от най-хубавите места в София – Южния парк, вече ще бъде още по-красиво с новата си, детска площадка по пътна безопасност. Изрисувана със специални цветни бои от Ботьо Гергинов (служител на ОД – МВР Пловдив), тази полезна придобивка ще забавлява и занапред децата, редом с останалите атракции, които паркът предлага.

Комбинираща основни елементи от правилата за пътна безопасност (пешеходни пътеки, знаци, пътна маркировка и др.), специалната площадка всъщност има за цел чрез игри и забавления неусетно да учи децата на основните правила, които трябва да спазват за да избягват инцидентите по пътищата – тъжен факт през последните години. Идеята да привлече детското внимание чрез комбинирането на игри с правила е реализирана от сдружение НПО „Клуб Активна Сигурност“ на ЗК „Лев Инс“ и е част от кампанията „SOS – Спри! Спаси дете!“.

 

 

В прекрасния, слънчев съботен ден на международния празник на детето – 1 юни, стотици деца и техните родители участваха активно в събитието по откриване на площадката. Стартирало малко преди обяд, то беше огласено с песни и танци от децата таланти на музикалната формация „Highlight Academy”, които предадоха щафетата с развлечения на професионални аниматори. Забавленията продължиха над 2 часа и половина, включвайки редица състезателни игри с образователен характер. Активно участие взеха всички присъстващи: деца и техните родители, БЧК, представители на организаторите и Национална полиция. Екипите на Български Червен кръст демонстрираха начини за оказване на първа помощ и връчиха помощи на деца, пострадали при пътни инциденти, като напълно в духа на идеята събитието бе „дирижирано“ от истински полицай – комисар Мария Ботева от Национална полиция.

 

 

Най-активните малчугани получиха множество подаръци – балони, знаменца, летящи фризби дискове и светлоотразителни ленти за ръце, които ще им бъдат полезни през цялото лято. След специално проведена томбола, един от участниците се зарадва и на голямата награда – детски велосипед.

Празникът завърши с финален музикален поздрав от певците на “Highlight Academy”, които призоваха всички деца да се качат редом до тях и да пеят от сцената, а след това всички присъстващи направиха демонстрационно масово пресичане на пешеходна пътека, намираща се на бул. „Петко Тодоров“ 3.

Специални гости, които уважиха празника бяха: Малина Крумова- Председател на Държавна агенция по безопасност на движението, Главен ипектор – Росен Рапчев- КАТ, д-р  Надежда Тодоровска – заместник генерален директор на БЧК и др.

Децата са нашето бъдеще. Нека ги пазим и да бъдем отговорни! Това е и основната идея на каузата “SOS – Спри! Спаси дете!“