Социалната кампания „Пази детето в интернет” показа пред пълни киносалони филмa „Киберпрестъпност” на ученици в странатa

28 фев, 2024

При пълни киносалони и изключително голям интерес премина мини турнето на филма "Киберпрестъпност", което беше организирано от социалната кампания „Пази детето в Интернет“ и Кино Академия за таланти. Инициативата беше подкрепена и от общините домакини на безплатните прожекциите за ученици – Варна, Плевен, Бургас и Пловдив.

Историите във филма „Киберпрестъпност” са базирани на действителни събития и засягат найразпространените опасности в интернет, както за децата, така и за възрастните. Една от основните цели на продукцията е да образова децата от какво да се пазят и как да реагират в случай на различни видове кибер престъпления. Лентата е съвместен проект на „Кино академия за таланти” и дирекция „Киберпрестъпност” при ГДБОП, а ЗК „ЛЕВ ИНС” АД подкрепи нейното реализиране. Сценарист и режисьор е Атанас Михайлов, а това е негов режисьорски дебют.

Филмът „Киберпрестъпност” е категоризиран от Националния филмов център с категория „В” и е подходящ за всички възрастови групи, без ограничения в показването. Една от основните роли в него е поверена на Явор Колев, който е директор “Информационни технологии и киберсигурност” в ЛЕВ ИНС, и вече три години е основен двигател на „Пази детето в интернет”.

В морската ни столица на прожекцията присъстваха кметът на община Варна - Благомир Коцев, Илия Коев– заместник-кмет по сигурността, д-р Ирена Радева – началник на РУО – гр. Варна, както и представители и доброволци от дирекция „Превенции“ в общината. На прожекцията присъстваха и продуцентите на лентата – Христо Христов (Зипо) и Стоян Стоянов (Слаш).

В Плевен, филма уважиха Елина Димитрова, заместник-кмет с ресор „Проекти и хуманитарни дейности“ и Людмила Гоневска – началник отдел „Образование и младежки дейности“.

Над 500 ученици препълниха зала „Тончо Русев” в Културен дом – НХК в град Бургас, а сред присъстващите беше и заместник-кмета на община Бургас - Станимир Апостолов.

Най-голямата зала на Кино ECCOPLEXX в Пловдив се оказа малка, за да побере всички желаещи да гледат филма. Сред присъстващите бяха представители на общината в лицето на Илиян Иванов, заместник-председател на комисията за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, при Община Пловдив, както и продуцентите Зипо и Слаш, Атанас Михайлов, и няколко от главните герои в лентата.

След всяка прожекция на филма се проведе дискусия, в която учениците задаваха въпроси към експертите на „Пази детето в интернет” – Явор Колев, ръководителя на кампанията Зоя Василев, както и продуцентите на филма. „Киберпрестъпност” е в кината в цялата страна от 9-ти февруари.