София Антонова в рубриката „На твоя страна“ по Нова телевизия

15 фев, 2021

Изпълнителният директор на Лев Инс - г-жа София Антонова коментира в рубриката „На твоя страна“ по Нова телевизия темата за застраховките при пътуване.

Въпросът за пътуванията, засяга инвестициите на авиокомпаниите за иновативни UV-системи, с които гарантират безопасността по време на полет, предизвикателствата през туристическия бранш, а също така и възможностите за застраховане на пътуването в сегашната несигурна ситуация. Лев инс е сред застрахователите, които не изключиха риска COVID от покритията на своите туристически застраховки. Възможностите за клиентите са застраховка Отмяна на пътуване, при която се покрива стойността на билета, ако не можем да летим заради заболяване или карантина. “Ако авиокомпанията не възстанови или не презавери билета за следваща дата, застраховката покрива тези направени разходи и се възстановяват парите на човек,“ коментира София Антонова.

Само за година застраховките отмяна на пътуване са скочили с 30%, а сключването на новите полици е особено популярно при пътуване към екзотични дестинации. Г-жа Антонова обясни, че се покрива цената на самолетните билети, стойността за резервиран хотел, организирани екскурзии на място или всичко, което клиентът е заплатил предварително във връзка със своето пътуване. И допълни: „ако един самолетен билет, условно кажем, че струва 1000 лева, цената на застраховката е между петнадесет или двадесет лева“. Вижте повече подробности за новите условия на пътуване.

Как се обработва един самолет преди и след полет и каква част от пилотите и стюардесите са готови да се ваксинират - провери Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

През 2020 година превозените от авиокомпаниите пътници са около 40-50 % по-малко спрямо 2019 г. Като при чартърите спадът през миналото лято дори е достигнал 85 %. Расте и броят на отказите при пътуване и анулациите при самолетните билети след положителни тестове, карантини и заболяване.  В същото време авиокомпаниите въвеждат все по-модерни системи за дезинфекция на борда.

Въпреки че летенето със самолет се оказва сравнително безопасно, кризата в авиационния сектор продължава с пълна сила. Само за година трафикът е намалял наполовина. А от бранша се готвят за второ лято без пътници. Отливът на пътници се дължи не толкова на страха от заразяване по време на полет, колкото на непрекъснато променящите се правила за летене, категорични са от бранша.

Целия материал можете да видите тук: Nova.bg