София Антонова за програма Хоризонт на БНР: Българинът започна да застрахова живота и здравето си

19 мар, 2021

„Българинът малко промени нагласите си и след автомобила започна да застрахова живота и здравето си.“ - каза в интервю за програма Хоризонт на БНР г-жа София Антонова, Изпълнителен директор на застрахователните компании „Лев Инс“ и „Животозастрахователен институт“.

В предаването „Преди всички“ тя отбеляза, че тенденцията на застрахователния пазар за здравните застраховки и на застраховките „Живот“ е положителна, като по думите й има засилен интерес към застраховките „Живот“.

Г-жа Антонова информира слушателите, че сред новите и актуални предложения от последната година е застраховката „Covid“. Тя покрива не само разходи за лечение извън поеманите от Здравната каса, но и обезщетения при нетрудоспособност, когато се изплащат средства, които да подпомогнат пострадалия от това заболяване. Към момента на сключване на застраховката човек трябва да е здрав, попълва се въпросник, в който лицето декларира това. 

„При пътуване в чужбина застрахователят не покрива разходи за карантина, защото това е предварително известно условие за пътуващия“, уточни София Антонова.

Според нея няма да има ограничения или забрана за хората, които не са ваксинирани, да сключват застраховки.

„Застраховката „Отмяна на пътуване“ гарантира възстановяване на стойността на предварително платените екскурзии за чужбина - резервации, самолетни билети и всичко онова, което човек може да загуби, ако се разболее от коронавирус и не може да пътува“, отбеляза г-жа Антонова. „Или обратното – ако по време на пътуването се наложи по-рано да се прибере в България заради наложено ограничение от местните власти в съответната държава, също се покриват разходите за връщането в България, както и неизползваната част от пътуването.“

В допълнение, София Антонова разясни, че при застраховките „Помощ при пътуване“ в момента се търсят по-високи застрахователни суми за покритие заради риска Covid. Застраховката при пътуване покрива само разходите извън територията на страната, не включва PCR теста, изискван от туроператорите преди пътуване, поясни застрахователният експерт.

Целият  разговор можете да чуете във файла.