Спестете средства с телемедицина

27 яну, 2021

Телемедицината дава възможност за подобряване на здравните грижи на много по-ниска цена от тази за посещение в кабинета на лекар специалист.

Изследвания в страни като Израел и САЩ, където телемедицината отдавна е позната, като възможност за подобряване на здравните грижи, показват спестяване между 100 и 1500 долъра за едно посещение. Наблюденията на колегите ни от Животозастрахователен институт за действителността в България не се различават особено много. Според експертите, дори да отчетете само времето, което ще ви е необходимо за придвижване от едно населено място до друго, взимането на отпуск или болничен, както и разходите за транспорт, вече генерират определена сума. Прегледите при високо-квалифициран специалист също обикновено се заплащат извън покритието по здравна каса, освен ако не сте сключили здравна застраховка.

Сигурно вече си задавате въпроси като как така? или защо прегледът на един и същи лекар на живо и през платформата за телемедицина са на различна стойност? И отговорът е точно в израза „на живо“, във факта, че доктора ви приема във „виртуален кабинет“, където не изразходва средства за наеми, консумативи и допълнителен медицински персонал. Знаем, че живият преглед не може да се замени изцяло от прегледа он-лайн. Въпреки това, не винаги е необходимо да се ходи до кабинета на лекаря. Спомнете си всички онези случаи, когато сте се появявали на вратата на личния си лекар с „искам само да питам“. Спомнете си и за всички онези случаи, когато си записахте час при лекар, без да сте особено сигурни, че ви е необходим точно този специалист. А помните ли колко пъти ви е трябвало направление, но не е имало?

Платформата за телемедицина дава възможност всички тези случаи да бъдат избегнати или поне да струват много по-малко.