Светът отбелязва “Деня на Безопасен Интернет”

9 фев, 2021

По традиция, на 9 Февруари отбелязваме международния ден на Безопасен Интернет. От първото му провеждане през 2004 г. досега интересът към събитието нараства значително по целия свят и вече обхваща почти 70 страни на петте континента – от Исландия до Кения и от Канада до Южна Корея, включително всички държави-членки на Европейския съюз.

Тазгодишното мото, за трета поредна година, ще бъде "Заедно за по-добър интернет" и цели да повиши осведомеността за актуалните проблеми в областта на сигурността на мрежата и да насърчи по-безопасно и по-отговорно използване на цифровите технологии, особено при децата и младите хора. Младите хора днес прекарват голяма част от живота си в дейности, вариращи от онлайн игри до общуване в сайтове-социални мрежи. При това те се сблъскват с множество предизвикателства, свързани с поверителността на личната информация, репутацията и здравето им.

Геймърите, например, прекарват средно по 8 часа седмично в игра онлайн. Установено е, че младите хора спят 2 до 3 часа по-малко на нощ в сравнение с връстниците им от преди 10 години.

Кои са основните послания в Деня на Безопасния Интернет? Експертите от Cyberone припомнят :

  • Използвайте Различни и трудни за отгатване пароли

  Паролата е една от малкото ключалки, които предпазват данните на устройството, затова тя трябва да е възможно най-трудна за разбиване. Стандартните препоръки са паролата да е с дължина поне 8 символа (а още по-добре – над 14), да е комбинация от цифри, малки и големи букви и символи. Можете да използвате комбинация от няколко думи (passphrase). Това ще ви помогне да я запомните по-лесно, а освен това е по-дълга от стандартна парола с десетина символа.

  • Въведете многофакторна автентикация (MFA, 2FA)

Повечето информационни системи по подразбиране са защитени с парола, но тя може да бъде разбита или открадната. Многофакторната автентикация действа като втори защитен слой, с който се удостоверява допълнително самоличността на този, който достъпва информационните ресурси.

  • Използвайте ъпдейтната операционна система

Ако все още имате компютър, който работи с остарелите Windows XP или Vista, трябва да знаете, че това създава огромна уязвимост за сигурността ви. Направете ъпгрейд към актуалната версия на MS Windows / Linux, като е важно и да инсталирате редовно актуализациите на защитата.

  • Бекъп план и възстановяване на данните

Ако по някаква причина изгубите данните си – дали заради хакерска атака, природно бедствие или амортизация на сървърите – резервното копие на информацията ще ви помогне да се върнете към обичайния ритъм на работа, без да губите време и пари.

  • Защита на отдалечен достъп и VPN

Достъпването на информационни ресурси от разстояние – много актуално днес – трябва да става през VPN. Тази технология дава сигурност и конфиденциалност и предпазва от кражба на информация. Като допълнителна превантивна мярка може да ограничите броя на IP адресите и мрежите, които имат достъп до RDP.

  • Инсталирайте Антивирусен софтуер

Антивирусните програми днес имат много по-разширени функции, отколкото преди две десетилетия. Днес те трябва да могат да засичат широк кръг от заплахи, включително спам, фишинг, криптовируси (ransomware) и т.н.Ето защо постоянното обновяване на антивирусното решение е критично важно. 

  • Криптиране на устройствата

Ако лаптопът на служител бъде откраднат (или просто изгубен), с информацията на него може да бъде злоупотребено. Криптирането на устройството решава този проблем. Ако данните на лаптопа ви са криптирани, те не могат да бъдат разчетени от външно лице. 

  • Избягване на публични WiFi мрежи

Безплатният интернет е хубаво нещо, но трябва да си дадете сметка за цената, която всъщност плащате, за да го ползвате. WiFi мрежите в заведения и други публични места може да са компрометирани. Трафикът в тях може да се следи, а това означава, че всяка некриптирана информация, която преминава в мрежата, е видима за този, който „подслушва“ (man in the middle attack).