Възползвайте се от предимствата на телемедицината за проследяване на хроничните заболявания

6 яну, 2021

Изследванията показват, че през последната една година редица хронични състояния се влошават драстично в следствие на социалната изолация и страхът на хората от посещения при лекар. Едно от най-сериозните предимства на телемедицината е именно във връзката между лекар и пациент без необходимост от посещение в кабинет.

В света са познати много видове телемедицина  - асинхронна, консултация по телефон /което от началото на пандемията масово се използва от личните лекари/, дистанционно проследяване и най-напредничавия вид – синхронна телемедицина. Платформата, разработена от Животозастрахователен институт е от последния вид – синхронна телемедицина. Нашите колеги, предоставиха специално за клиентите на Лев Инс  някои особености и основни предимства на този тип телемедицина:

Синхронната телемедицина представлява взаимодействие между лекар и пациент или двама лекари в реално време чрез аудио и видео връзка. Този вид телемедицина е предназначен да бъде заместител на посещението на лекарския кабинет на живо. Използва се за специалисти, при които достъпът е труден, както и при пациенти в отдалечени населени места.

Какви са водещите приложенията на синхронната телемедицина?

Проследяване на пациенти с хронични заболявания - С помощта на новите технологии лекарите вече могат да проследяват състоянието на пациентите си от разстояние

Проследяване на придържането към медикаментозната терапия - Придържането към предписаната терапия е много важна част от лечението, особено при възрастните пациенти, които понякога забравят да приемат лекарствата си, а това води до влошаване на състоянието им. За да се предотврати това, използвайки възможностите на телемедицината, лекарят може да проследи кога и дали изобщо даден болен е изпил таблетките си. Резултатът е по-добро придържане към терапията и по-малко хоспитализации. 

Споделяне на медицинска информация - Възможността за споделяне на специализирана информация между колеги значително подобри качеството на медицинските услуги. В днешно време общопрактикуващите лекари могат лесно да се свържат с тесни специалисти, намиращи се в други градове и държави и да споделят с тях проблема на своя пациент.

Търсене на второ мнение - Чрез телемедицината е по-лесно един пациент да получи становище относно заболяването си от повече от един специалист, защото няма да се налага да пътува до различни населени места, за да бъде прегледан няколко пъти.

Помощ при извънредни ситуации - В извънредни ситуации, когато капацитетът на здравната система на местно ниво е надхвърлен, лекари от други региони могат да поемат леките случаи и да ги консултират дистанционно.