Явор Колев пред Nova: „Наталия” е чатбот на търговска компания или политическа партия, който събира база данни от софиянци”

20 юни, 2023

Експертът и директор „Киберсигурност и информационни технологии” на Лев Инс Явор Колев коментира в ефира на „Здравей, България” кой се крие зад хилядите телефонни позвънявания от „Наталия”, която иска потвърждение за жителство в град София след мнима поръчка. „Това е чатбот, който има за цел да събере база данни с активни телефонни номера на потребители от град София”, заяви експертът. Според него поръчката е от фирма с маркетингова и рекламна цел, „а защо не и по поръчение на някоя политическа партия. Предстоят местни избори и такива бази данни от софийски потребители могат да бъдат „бомбардирани” от кандидат кметове със SMS spam”, допълни той.

Интересно в ситуацията е, че на този етап събирането на тази база данни е законно и няма белези на  закононарушение или престъпление. Как обаче ще бъдат използвани тези данни в последствие, е предмет на проверка на Комисията за електронни съобщения, подчерта Явор Колев. Той  успокои зрителите на Nova TV, че според българското законодателство няма възможност с гласово обаждане да правиш волеизявление, тоест това не е подпис и няма как да се използва за по нататъшни ощетяващи действия от страна на поръчителя.   

Явор Колев подчерта, че обезпокоеният потребител може да подаде сигнал към Комисия за защита на потребителите или Комисия за регулиране на съобщенията, но мобилният оператор няма законово основание и задължение да предостави информация кой е кол центърът или поръчителят.

Кибер експертът подчерта, че никога не бива да предоставяме лична информация при обаждания по телефона от непознати номера и с неясен източник. Явор Колев обърна внимание и на предупреждението на Европол, че с развитието на изкуствения интелект подобни атаки ще зачестят и ще стават все по-масови, затова трябва да бъдем изключително внимателни.

Цялото интервю на Явор Колев в ефира на Nova можете да видите ТУК.