Явор Колев пред NOVA: Не се подвеждайте на спам атаки по имейла и изнудване за пари

14 май, 2024

Получите ли такова съобщение по пощата - не трябва да отваряте посочените в него линкове.

Явор Колев, директор „Информационни технологии и киберсигурност” в ЛЕВ ИНС с участие в новините на NOVA.

Експертът в областта на киберсигурността беше потърсен за коментар след зачестилите случaи с фишинг имейли, в които онлайн потребители биват изнудвани за пари заради порно съдържание с тяхно участие. Явор Колев обясни, че става въпрос за спам атака, в която от получателя на имейла обикновено бива подканян да изпрати около 1000 или 2000 евро.

„Жертва може да се окаже всеки и понякога схемата успява. Мейлът представлява спам атака, която е известна на експертите от 10 години. Изпращането им няма как да се спре, защото със съобщенията се занимават международни престъпни групи”, заяви Колев пред NOVA.

Кибер експертът обясни, че такива атаки са много чести и хората трябва да бъдат внимателни. „Получите ли такова съобщение по пощата - не трябва да отваряте посочените в него линкове”, съветва експертът по киберсигурност Явор Колев. „Трябва обаче да се прави разлика между спам атаката и реално изнудване след запознанство в интернет”, коментира още Колев.

Той отправи и предупреждение кога трябва да се действа с повишено внимание. „Симпатични млади дами, които ви карат да включите камерата и да извършвате действия съвместно. Такива клипове се запазват от престъпната група и лицето бива изнудвано”, каза Колев и подчерта, че при този вид изнудване сумите са много по-големи.

Репортажът с участието на Явор Колев можете да гледате ТУК!