Явор Колев пред Нова ТВ: „Рисковете от активното използване на изкуствен интелект са големи”

2 май, 2023

„Рисковете от активното използване на изкуствен интелект са големи. Той трябва да се развива, но са нужни и строги регулации на глобално ниво.” Това каза в ефира на „Събуди се” по Нова телевизия Явор Колев, директор на „Информационни технологии и киберсигурност” в ЗК „Лев Инс” АД.

„Притеснително е, че не знаем точно докъде са стигнали с развитието на изкуствения интелект в Китай. Има данни, че вече са много напред. В САЩ той също се развива изключително динамично”, коментира още Колев. И допълни, че преди седмица Европол е предупредил, че този тип нови технологии може да се използва за фишинг атаки и зловреден софтуер. „Това улеснява работата на съвсем неграмотни киберпрестъпници”, заяви още експертът.

Според него изкуственият интелект застрашава и опазването на самоличността и личния ни живот.

„Над 95% от успешните кибератаки се дължат на това, че не прилагат основните правила за киберхигиена. Сред тях са използването на антивирусни програми, сложни пароли, които да са различни за отделните приложения на телефоните и компютрите ни”, обясни Колев. Това са част от съветите на специалиста към деца и родители, достигнали до над 125 000 участници в социалната образователна кампания на ЗК „Лев Инс” АД – „Пази детето в интернет”.