Явор Колев в ефира на Bulgaria On Air: „Институциите и бизнесът трябва да обучат служителите си на тема киберсигурност”

27 юли, 2023

В ефира на "България сутрин" по Bulgaria On Air Явор Колев, директор „Информационни технологии и киберсигурност” на ЗК ,,Лев Инс“ АД коментира резултатите от изследването на ,,Тренд“,,Кибер Здраве България 2023“. Експертът подчерта, че това е първото по рода си изследване в България, което поставя на дневен ред изключително важни въпроси пред институциите, бизнеса и пред всички интернет потребители.

Явор Колев обърна внимание на факта, че 90% от успешните кибератаки се дължат на човешка грешка поради масовата неусведоменост на обществото за потенциалните киберзаплахи, пред които се изправяме всеки ден. Той изтъкна, че трябва да се повиши квалификацията в областта на киберсигурността и заяви: „От I клас трябва да има часове по киберсигурност, за да изградим култура на кибербезопасност".

Друг фрапиращ факт, който изследването показа е, че 69% от българите не знаят кои институции у нас отговарят за киберсигурността и при кибератака гражданите не са на ясно към кого да се обърнат за помощ. По думите на Явор Колев законодателството изостава от бързото развитие на технологиите. Той добави, че изкуственият интелект ще бъде сериозна заплаха, ако не бъде вкаран в правна рамка.

Неговият съвет към гражданите е да не публикуват лична информация и да не отварят имейли, линкове и прикачени файлове от неясен източник. Дадената информация може да попадне в неправилни ръце и да бъде използвана срещу нас, а децата трябва да бъдат особено внимателни, подчерта той.

Цялото интервю на Явор Колев вижте тук: https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/313730-nisko-nivo-na-kibersigurnost-u-nas-institutsiite-i-biznesat-tryabva-da-obuchat-sluzhitelite-si