Юни и юли бяха горещи месеци за социалната кампания „Пази детето в интернет”

21 юли, 2023

Над 800 деца и техните родители получиха ценни съвети за безопасното поведение в интернет от специалистите по киберсигурност Явор Колев и Зоя Василев по време на поредица събития на социално-образователната кампанията "Пази детето в интернет".

Организираната от ЗК „Лев Инс” АД инициатива проведе девет събития в София и различни градове в област Пловдив. Събитията протекоха като своеобразни семейни празници с много игри, забавления, а всички се обогатиха с нови знания.

 

Чрез музика, игри, балони, викторини с подаръци за децата и дискусии, бяха комуникирани основните послания на кампанията:

  • Помнете, че в интернет не трябва да се доверявате на никого!
  • Не публикувайте днес това, което утре ще искате да изтриете...но няма да можете!
  • Не споделяйте информация за себе си, която ще позволи на непознати лица да ви намерят лесно!
  • Не публикувайте статуси и коментари, които дават прекалено много информация за вас в интернет!
  • Не споделяйте в интернет пространството предизвикателни снимки!
  • Прегледайте настройките на профилите си в социалните мрежи – направете така, че само „истинските“ ви приятели да виждат това, което споделяте за себе си!

 

Празник в столичния зоопарк и лятно турне в няколко от общините в област Пловдив бяха в центъра на летните активности на кампанията. Началото беше поставено на 3-ти юни с празник по повод Деня на детето в столичната зоологическа градина. В средата на месец юни Явор Колев, Зоя Василев и екипът на кампанията започнаха лятното турне в Пловдивска област, където те запознаха децата и техните родители с основните опасности в интернет, и им показаха как да се предпазват от тях. Централните площади в гр. Асеновград, гр. Раковски, гр. Карлово, с. Калояново, гр. Съединение, гр. Куклен, римската колонада в гр. Хисаря бяха спирки от турнето, а за финал кампанията завърши своя летен образователен тур с празник в Екопарка на гр. Стамболийски.

 

Двигателите на националната образователна инициатива„Пази детето в интернет”, Явор Колев и Зоя Василев, успяха до момента да се срещнат с над 130 хиляди деца в цялата страна, пред които проведоха открити уроци. Освен в София и големите областни центрове, те проведоха поредица от срещи и в по-малки общини и села в най-отдалечените краища на България, защото всяко дете вече има достъп до интернет.

 

От началото на тази година „Пази детето в интернет” насочва усилията си в посока повишаване на дигиталната култура на родителите, защото е тяхна отговорната роля първи да образоват децата си за опасностите, които се крият в интернет.

 

По време на събитията от лятното турне, Европейски цифров иновационен хъб „Тракия“ презентира своето лятно училище в гр. Пловдив, насочено към ученици от 7-12 клас на тема „Киберсигурно бъдеще“. Заниманията са  безвъзмездни като част от концепцията на Хъб “Тракия” за развитие и кариерно ориентиране на ученици.

 

ЗК „Лев Инс” АД изказва признателност и благодарност на всички партньори на лятното турне на социалната кампания на ЗК „Лев Инс” АД “Пази детето в интернет”, а именно - община Пловдив, Регионално управление на образованието – Пловдив, Европейски цифров иновационен хъб „Тракия“, Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", Държавна агенция за закрила на детето, и общините Асеновград, Раковски, Карлово, Хисаря, Калояново, Съединение, Куклен и Стамболийски.

 

Благодарение за иновативните подходи, с които всички заедно работиха, и готовността им да се включат активно в информирането на населението по наболели, актуални теми, като киберсигурност, инициативата  продължава да бъде толкова успешна.