За ръста на кибератаките по време на пандемията и как предпазват киберзастраховките говори Александър Господинов пред БНТ

19 апр, 2021

Ръководителят на проекта Кеберзастраховане в Лев Инс – Александър Господинов коментира за новините на Българската национална телевизия сериозният ръст на кибератаките и загуби за милиони по време на пандемията.

"За последната една година финансовите загуби следствие на кибератака на компании възлизат между 2 и 3 милиона долара. В България таргетираните или целенасочени атаки към едрия бизнес в по-голямата си част са извършители от България. За масираните фишинг атаки, които се появяват чрез служебна или частна кореспонденция от имейла, пак в по-голямата част недобросъвестни българи седят отзад", обяснява Александър Господинов.

Доклад на една от най-големите технологични компании отчита 49%  ръст на използването на зловреден софтуер през 2020-а. На този фон у нас популярност набират така наречените киберзастраховки за бизнеса. Засечени са сериозни атаки към едрия бизнес и то от страна на български хакери. Може би това е причината и в България все повече представители на малкия и среден бизнес проявяват интерес към киберзастраховките. Подобна услуга е позната на пазара от 10 години, но едва сега търсенето ѝ се увеличава, коментират от бранша. Сред рисковете, които покрива, са възстановяване на дигитални активи, киберизнудване, включително и кибертероризъм. Сключването на подобна застраховка изисква проверка на информационната сигурност на компанията.

"Водещото е превенцията, тъй като превенцията може да защити клиента, защото в голяма част от случаите застраховката не би могла да бъде достатъчна да запази бизнеса на клиента", допълва Господинов.

Вижте целия материал тук