За вас земеделски производители

15 мар, 2021

Можете да разчитате на експертна консултация от нашите експерти по селскостопанско застраховане, които са запознати в детайли с изискванията на ДФ „Земеделие“ и предоставят работещи решения за етапите на кандидатстване и сключване на полиците.

От 15 март започва подаването на документи за съфинансиране на застраховки за селскостопанска продукция. За първи път от мярката ще могат да се възползват и зърнопроизводители, което идва на фона на миналогодишната суша, която засегна тежко сектора. През 2021г. за схемата, за която са отделени 5 млн. лв., а кандидатстването ще става от 15 март до 30 юли. Другите браншове, които могат да се възползват от нея, са овощарство, зеленчукопроизводство, тютюнопроизводство и отглеждане на етерични култури, става ясно от информацията.

Земеделските стопани могат да подават на документи си в областните дирекции по земеделие като сумите и условията варират според вида на отглежданата култура. Така например максималният размер на подкрепата, която може да получи един фермер, който отглежда овощни, зеленчукови, етерично-маслени култури и тютюн, е до 65% от стойността на застрахователната премия. А ограниченията при сумите са до 195 лв./ха при размер на застрахователната премия от 300 лв./ха.

Сумите, които стопаните могат да получат застраховане на пшеница, ечемик, рапица, слънчоглед и царевица са по-ниски. Стопаните могат да получат до 35% от стойността на премията и до 21 лв./ха при размер на застрахователната премия от 60 лв./ха. Има и прагове за обработваните земи - те трябва да бъдат най-малко между 0.1 и 0.5 ха при плодове, зеленчуци, тютюн и етерични култури. Съгласно условията на мярката - в зърнения сектор производителите могат да разчитат на подпомагане до първите 2 хил. ха от обработваемите земи.

Пълните условия за кандидатстване можете да намерите на сайта на ДФ „Земеделие“ – тук.