Застраховането - задължителен елемент в добрата стратегия за киберсигурност

11 сеп, 2023

В интервю за Actualno.com Марин Лазаров, експерт по застраховане и кибер продукти, с над 15-годишен стаж в сферата, споделя, че „всеки, който използва интернет е потенциално застрашен от кибератака и неговите данни са изложени на риск.”

„Колкото по-сериозно се подходи към този риск, толкова повече намалява вероятността атаката да се реализира успешно и да нанесе сериозни вреди. Разбира се, има множество мерки за защита като обучения, физически мерки за защита, защитни програми и системи, сложност и съхранение на паролите, политики за сигурност, застраховане и други. Застраховането е един от елементите на киберсигурността.”, споделя експерта. 
„Според някои статистически данни, в световен мащаб, около 90% от компаниите, които загубят информационните си системи за десет или повече дни, фалират в рамките на една година след киберинцидента. Това е една стряскаща статистика.”, казва още Лазаров. 
От позицията на експерт, който от 4 години активно работи по цялостния процес на разработка на кибер решения в ЗК "Лев Инс" АД, Марин Лазаров споделя, че щетите могат да бъдат много и сериозни, например:
  • да бъдем изнудвани, тормозени и злепоставяни в интернет пространството;
  • личните ни данни и ценна за нас информация да попаднат в злонамерени ръце;
  • увреждане на компютърните ни програми;
  • загуба на информация;
  • Ограничаване на достъпи, кражба на профили в социалните мрежи;
  • източване на банкови сметки и много други.  

Цялото интервю с Марин Лазаров, както и какви са начините да се предпазим от опасностите, четете ТУК