ЗК „Лев Инс” АД и Български лекарски съюз сключиха споразумение за застраховка и правни консултации за „отпор на агресията” към медиците

31 май, 2023

Лидерът на българския застрахователен пазар дари безвъзмездни полици на служителите на Спешна медицинска помощ в София и областта

ЗК "Лев Инс” АД и Български лекарски съюз и подписаха споразумение за партньорство, осигуряващо за първи път защита и правни консултации при случаи на посегателство над медици. От специално създадената застраховка „Злополука на лекари и медицински персонал при или по повод изпълнение служебните им задължения” могат да се възползват всички лекари, членове на Български лекарски съюз, както и заетите в здравния сектор у нас.

„По повод 27 май - Деня на спешната помощ, даряваме безплатни медицински застраховки за всички служители на Спешната медицинска помощ за София и областта”, обяви изпълнителният директор на ЗК „Лев Инс” АД Павел Димитров. „Като социално отговорна компания, ние заставаме на страната на медиците в тази неравна борба и се обявяваме против тормоза към хората, които спасяват живота ни. С тази застраховка „Лев Инс“ ще гарантира не само обезщетение при претърпени неимуществени щети във връзка с агресия от пациенти, но и правни консултации, и правна помощ, за да могат медиците да си потърсят правата. Трябва да стане ясно, че в България трябва да има ред и този изключително важен труд за всеки от нас трябва да бъде уважаван и оценяван“, коментира той.

„Съвсем ясно заявяваме, че ще търсим отговорност от всяко едно лице, позволило си да агресира срещу медицинския персонал в България! Надяваме се полиците да респектират извършителите на подобни нарушения и да допринесат за намаляването им в национален мащаб“, заяви г-н Димитров. В допълнение към груповите полици на здравните заведения, компанията поема ангажимента да направи проверка на информационната им сигурност, за да бъдат защитени и чувствителните данни. Застраховките за спешните медици от София-град и София-област влизат в сила веднага и ще важат до края на годината.

„Над 55% от медиците са подложени на агресия. Ако някой агресира срещу тях, ще бъде преследван от закона”, заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Той беше категоричен, че целта на Съсловната организация е да подсигури добри условия на застраховане, които освен обезщетения ще осигурят и правна защита. „Всичко това има и своята превантивна роля”, завърши д-р Маджаров, Председател на УС на Български лекарски съюз.

„Служителите, които от днес са защитени са 666”, посочи д-р Георги Гелев, директор на ЦСМП. По думите му пет са случаите на физическа агресия от началото на година, предимно в Самоков, а след тях четирима служители са напуснали системата.

Застраховката „Злополука на лекари и медицински персонал при или по повод изпълнение служебните им задължения” може да бъде сключена индивидуално от всеки лекар и служител на системата или за цялото лечебно заведение във всеки от 120-те офиса на ЗК „Лев Инс“ в цялата страна.

 

Повече подробности за застраховката може да намерите ТУК: https://www.lev-ins.com/produkti/zastrakhovki-zlopoluka/zlopoluka-na-lekari-i-medifinski-personal-pri-ili-po-povod-iz-lnenie-na-sluzhebnite-im-zad-lzheniya/